Surdegsgrund
Om man känner någon som har en surdeg så är det lättast att be och få lite. Alla har ju inte den tur som tex jag själv när jag började. Här kommer därför hur man startar en surdeg från grunden.

Foto taget av Susanne Jungblom
Surdegsgrund
100 g vetemjöl
120 g vatten
20 g rivet äpple
Koka upp vattnet och låt svalna till 40 grader.
Riv äpple
Blanda mjöl, vatten och äpple i en 5 dl glasburk och rör om.
Konsistensen ska vara trögflytande.
Lägg på lock men skruva inte åt locket.
Låt stå varmt, 22 - 26 grader i 4 dagar.
Rör om morgon och kväll.
Dag 2 kväll, tillsätt 20g ekologiskt mjöl och 20g ljummet vatten. Konsistensen ska vara trögflytande.
Dag 4 kväll, Om den är bubblig och lite dallrig i konsistensen så är den klar. Om den inte är det så häll ut allt utom 30g och gå till Dag 2 kväll. Om den är klar så kan den förvaras i kylen och matas en gång i veckan
Nu är surdegsgrunden klar och du kan börja baka på den och du hittar ett bra recept på grahamsbröd här.