Kantarell och kycklingpaj

I helgen som var tillbringade jag hos mina föräldrar ett par dagar och då passade jag på att plocka mig lite kantareller. Dessa fick bli en smakrik paj tillsammans med kyckling, passar utmärkt med ett glas rödvin. En perfekt vardagsbjudrätt!


Foto taget av Susanne Jungblom

Kantarell och kycklingpaj
Pajskal
125 gram smör
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
2-3 msk vatten

Skär smöret i små tärningarnar och lägga i en bunke. Tillsätt mjölen och knyp ihop till en gryning massa. Tillsätt vattnet och forma till en deg.
Tryck ut pajdegen i en form, picka med en gaffel och låt sedan vila i kylen i minst 15 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader och grädda pajskalet i 15-20 minuter

Pajfyllning
350 gram kyckling
2 gula lökar
150 gram bacon (1 pkt)
200 gram kantareller
1 - ½ dl rödvin
2 tsk torkad timjan
Salt
Svartpeppar
3 ägg
2 dl mjölk
Smör till stekning

Skär kycklingen i små tärningar. Stek kyckling och ta sedan upp ur pannan.
Hacka löken och fräs gyllenbrun, tillsätt kycklingen. Smaksätt med vinet, salt och peppar. Ta upp ur pannan och lägg i pajskalet.
Klipp baconen och stek den, ta upp och lägg i pajskalet
Fräs svampen (måste rensas och skäras i mindre bitar om den är färsk) och tillsätt timjan. Stek till svampen slutat vätska sig. Tillsätt svampen i pajskalet.
Vispa äggstanningen, ägg och mjölk. Häll över pajen.
Grädda i 200 grader i 30-40 minuter eller till äggstanningen har stannat.

Serveras med en sallad och krämigdressning, gärna ett glas rött om tillfälle bjuds.

Kommentera här: