1 Läs mer >>

Pepparkakshuset år 2011 blev så här! Det står nu i vår hylla och sprider doften av pepparkaka och där med inger den en smula julkänsla!

 

Foto taget av Susanne Jungblom


Det är ett ganska litet hus och vi gjorde mallarna i kartong och skar sedan ut byggdelarna med hjälp av en vass kniv i pepparkaksdegen. Man kan självklart göra huset så litet eller stort man själv vill ha det.

 

Foto taget av Susanne Jungblom


Mitt tips är att man skapar sitt hus i papper innan och sedan klipper ut mallarna i tex kartong eller styvare papper. Vill man skära ut dörr och fönster så gör man det bäst när man precis tagit ut pepparkakorna ur ugnen. Då kan man även trimma kanterna om man vill ha dem exakt raka.

 

Foto taget av Susanne Jungblom


Vi satte ihop vårt hus med smält strösocker (smält i en torr stekpanna) och dekorerade sedan med kristyr (florsocker, äggvita och litegrann ättiksprit), mm's och florsocker. Snön består av bomullsvadd och florsocker pudrat över. Tomtarna består av marsipan.

Har man skurit ut fönster så blir det fint att sätta fast bitar av gelatinblad på insidan som glas.

 

Foto taget av Susanne Jungblom

Lycka till med erat pepparkakshusbygge!

 

Pepparkakshus år 2011

1 Läs mer >>

 

Imorgon är det första advent och julpysslet har börjat på allvar! Idag gjorde jag och mina barn små söta tomtar i marsipan som ska få bo i årets pepparkakshus, som ännu inte är bakat! Jag tycker det är trevligt att dela upp saker att man gör huset ena dagen och dess invånare en annan.

 

Foto taget av Susanne Jungblom


Allt du behöver är marsipan (som går att byta ut mot tex sugerpaste) , karamellfärg, florsocker och en gnutta skapar glädje!

 

 

Tomtar i marsipan

1 Läs mer >>
Limegodiset gick åt som smör i solsken förra året, min svåger Henrik åt upp säkert hälften av dem i ett nafs så i år blir det till att göra fler. Jag börjar redan nu i november för vem har sagt att julgodis inte ska ätas i vänta på julen?! Jag valde att till skillnad från förra året göra godiset i ischoklad formar.


Foto taget av Susanne Jungblom

Limegodis

2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
100 g smör
200 gram vit blockchoklad
Skalet av 1-2 lime

Häll mät upp grädden, sockret och smöret i en kastrull och koka det i 5 minuter. Tag av värmen och tillsätt sedan den vita chokladen bruten i bitar och smält den i gräddblandningen. Tillsätt rivet skal av limen. Låt svalna något och fördela i 70-80 ischoklad formar med hjälp av sked eller sprits. Låt stelna i kylen över natten och förvara sedan kallt i burk.


Limegodis

0 Läs mer >>
Mina kollegor tittade i en tidning på jobbet och säger "Susanne, de här ser goda ut!". Deras önskan är ju inte riktigt min lag men visst jag ögnar i genom receptet och kommer fram till att mina kollegor nog inte gillar det just i sin helhet. Det receptet var ganska likt mitt recept på jordnötsklickar som de älskade så vad gör jag jo jag går hem och slänger ihop något som liknar bars, fast ärligt talat tror jag mer det blev en lite mindre söt kaka. Här kommer iaf receptet om ni skulle få lust att äta kakbars som jag vill kalla det.


Foto taget av Tommy Jungblom

Choklad och jordnöt bars

200 g saltade jordnötter
3 dl havregryn
1½ dl strösocker
60 gram mörkchoklad
½ dl potatismjöl
2 ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa jordnötterna. Blanda sedan samman dem med havregryn, strösocker, hackade mörkchoklad och potatismjölet. Tillsätt sedan äggen. Bred ut massan på ett bakplåtspapper till ca 1-1½ cm tjock. Grädda i 10-15 minuter. Skär kakan i avlånga bitar, jag fick ut ca 26 stycken. Låt svalna.
De är godare om de får bli helt kalla.

Choklad och jordnöt b...

1 Läs mer >>
Ibland sitter jag bara och surfar runt bland bakbloggarna och då sprang jag över en rulltårtebakelse hos Baka Gottis och blev genast sugen på att baka en variant av det. Valet blev rulltårta med pepparkakskryddor och fylld min hemgjorda plommonmarmelad. Lagom att tjuvstarta med så här inför advent!


Foto taget av Susanne Jungblom

Pepparkaksrulltårta
3 ägg
2 dl mörkt muscovadosocker
2 dl vetemjöl
1 tsk mald kanel
½ tsk mald kardemumma
½ tsk mald nejlika
½ tsk mald ingefära
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Strösocker
Plommonmarmelad med rom och kanel

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vetemjöl och kryddor, blanda. Tillsätt bakpulver och mjölk, blanda.
Häll upp i en långpanna med bakplåtspapper. Fördela jämnt och grädda i 5 minuter på 250 grader.
Förbered under tiden en tidning och en bakplåtspapper med strösocker. Vänd kakan över sockret, lossna pappret och bred ut marmeladen. Rull ihop till en lång smal rulle. Låt svalna.

Pepparkaksbakelse
Pepparkaksrulltårta
Vispgrädde
Kanel
Plommonmarmelad med rom och kanel

Vispa grädden halvlös och tillsätt kanelen. Vispa grädden medelhård. Skär 2½ - 3 cm tjocka skivor av rulltårtan och ställ dem på med den breda ytan ner. Spritsa på grädden, pudra över lite kanel och lägg dit en liten klick marmelad.

Pepparkaksbakelse

2 Läs mer >>
Alla helgona är här och många besöker gravarna för sina nära och kära som inte längre är med oss. Vissa tror att själarna lever kvar här som spöken och därför hedrar jag alla de vilsna själarna med att baka spökcupcakes.
Muffinsen är saffransmuffins med mandelmassa och frostingen är vitchokladfrosting som ni hittar här. Spökena är gjorda av marsipan och mörkchoklad.


Foto taget av Tommy Jungblom

Saffransmuffins
150 gram smör
1 dl strösocker
2 ägg
½ gram saffran
250 gram mandelmassa
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa samman smör och socker. Tillsätt äggen och vispa fluffigt. Till sätt saffran och grovt riven mandelmassa. Tillsätt mjöl och bakpulver. Fördela i formar, jag använde mini och fick ut 54 stycken.
Grädda i 10-12 minuter

Spritsa ut vitchokladfrosting på muffinsen

Spökena - 15 stycken utan att kavla ut spillet av den vita marsipanen.
1 paket med färdig kavlad vit marsipan
5- 10 gram mörkchoklad
10 gram smör

Stansa ut cirklar 5-6 cm i diameter. Pensla baksidan med smält smör (obs inte för varmt!). Formade spökena över fingret och satte dit dem på den frostade muffinsen.
Måla dit ögon med smält mörkchoklad, använd en pensel.

Klart, du kan själv välja om du vill göra alla muffinsen eller bara en del som spöken. Jag gjorde små pumpor till resten av dem.



Foto taget av Susanne Jungblom

Spökcupcakes

0 Läs mer >>
Bullar är bra härligt att äta precis nybakta och ha i frysen och värma på när man får gäster, uppskattat av de flesta.
Det tar oftast en bra stund att baka bullar så när man ändå håller på kan man lika gärna baka många, dessa var en av två sorter jag bakade häromdagen.  Den andra var kanel och apelsinbullar och den hittar ni här. Där står också hur man bakar bullarna på surdeg.


Foto taget av Susanne Jungblom

Vetedeg
125 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 dl strösocker
½-1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14-15 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull till sätt mjölken, detta blir degspadet och ska vara fingervarmt 37 grader. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degspadet och rör ut jästen. Tillsätt resten av degspadet, sockret, saltet och kardemumman. Blanda allt mjöl förutom 1-2 dl till utbakningen. Arbeta degen tills den släpper kanten.
Låt vila under bakduk i 30 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda blank och smidig.
Baka ut.

Fyllning
150 gram rumstempurerat smör
3/4 dl hemgjort vaniljsocker
1 msk vanillinsocker
Skalet av 2 - 3 lime

Rör samman alla ingredienser.

Dela vetedegen i  två. Kavla ut degen med en kavel (eller en flaska i brist på kavel) till en rektangel 30 x 40 cm. Bred ut hälften av fyllningen över hela och rulla sedan ihop och skär i 24 bitar och placera i bullformar (alt på bakplåtspapper) på plåt. Gör lika med den andra halvan. Låt jäsa med bakduk över i 30 minuter.
Sätt på ugnen på 250 grader

Topping
Ägg
Pärlsocker
Hackad sötmandel alt mandelspån

Pensla bullarna med upp vispat ägg och strö över pärlsocker och mandel.
Grädda bullarna i 5-8 minuter.

Vanilj och limebullar

0 Läs mer >>
I vintras bakade jag massor och nu är vintern på intåg igen och då minns jag de goda syrliga surdegsbullarna med smak av kanel och apelsin. De förtjänar verkligen ett inlägg, man kan givetvis använda jäst istället för surdeg men då blir de inte syrliga. Nu bakade jag dem igen, men denna gången med jäst och där med inte syrliga men ack så goda!


Kanel och apelsinbullar på surdeg
Foto taget av Susanne Jungblom

Vetedeg
125 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst/ 400 gram surdeg
1 dl strösocker
½-1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14-15 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull till sätt mjölken, detta blir degspadet och ska vara fingervarmt 37 grader. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degspadet och rör ut jästen. Tillsätt resten av degspadet, sockret, saltet och kardemumman. Blanda allt mjöl förutom 1-2 dl till utbakningen. Arbeta degen tills den släpper kanten.
Låt vila under bakduk i 30 minuter eller vid surdeg till dubbelstorlek vilket tar ca 5h- 7h
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda blank och smidig.
Baka ut.

Fyllning
150 gram rumstempererat smör
3/4 dl strösocker
Rivet skal av 1 apelsin
2 msk kanel

Blanda samman ingredienserna väl

Dela vetedegen i  två. Kavla ut degen med en kavel (eller en flaska i brist på kavel) till en rektangel 30 x 40 cm. Bred ut hälften av fyllningen över hela och rulla sedan ihop och skär i 24 bitar och placera i bullformar (alt på bakplåtspapper) på plåt. Gör lika med den andra halvan. Låt jäsa med bakduk över i 30 minuter eller till dubbelstorlek vid surdeg ca 3h - 5h
Sätt på ugnen på 250 grader

Topping

Ägg
Pärlsocker

Pensla bullarna med upp vispat ägg och strö över pärlsocker
Grädda bullarna i 5-8 minuter.

Avnjut med ett glas kall mjölk!


Kanel och apelsinbullar på jäst
Foto taget av Susanne Jungblom

Kanel och apelsinbull...

0 Läs mer >>
Detta var den första marmelad jag kokade på egenhand och är en av mina favorit marmelader.
Jag använde den tidigare till mina rabarbergrottor och den passar utmärkt till nybakta scones med ost.
Jag brukar varje år frysa ner rabarber skivade i påsar, passar bra när man får för sig att koka marmelad eller saft eller göra en god paj. Ibland känns det som om sommaren är väldigt långt bort så där mitt i vintern.


Foto taget av Susanne Jungblom


Fransk rabarbermarmelad
1 kg rabarber
1 kg socker
30 g smör

Kvällen dag 1
Skölj och skiva rabarberna i tunna skivor. Lägg i en bunke tillsammans med sockret, täck över och låt stå i kylen över natten.

Dag 2
Häll av vätskan som bildats från rabarberna i en gryta och reducera till hälften. Lägg i rabarberna och koka upp, när den kokar som kraftigast till sätt smöret. Skumma av väl och låt sedan koka i 30-45 minuter, tills den klarar av marmeladprovet.

Fransk rabarbermarmel...