1 Läs mer >>

Sirapskakor eller kolasnitt, kärt barn har många namn. Jag inspirerades av bloggen Söta Saker där Therésia i decembermånad gjorde fina skurna saffranskakor. Dessa kakor fick inviga min nya kakburk jag fick i julklapp av makens moster och hennes man, tack!

 

Foto taget av Susanne Jungblom

 

Sirapskakor med saffran

100 gram smör

1 dl strösocker

0.5 gram saffran

1 msk vaniljsocker

2½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

 

Sätt ugnen på 175 grader. Stött saffranen med lite av strösockret. Vispa allt strösockret tillsammans med smöret till det blir poröst. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta snabbt ihop till en deg.

Dela degen i 3 lika stora delar och rulla dem till avlånga längder och platta till dem något. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Skär kakorna medans de fortfarande är varma och låt sedan kallna på plåten innan du lägger dem i burken.

Sirapskakor med saffr...

3 Läs mer >>

Om man är sugen på semlor som är gjorda på surdeg så ska jag nu dela med mig av receptet på de jag brukar göra. Det är egentligen inga märkvärdigheter förutom att jag bytt ut jästen mot surdeg.

Sedan gör jag alltid dubbelsats av den normala degen och lägger övriga bullar i frysen för framtida tillfällen man är sugen på semlor. Jag gillar dessutom att göra semlor i ministorlek, då kan man om man vill äta två och det är lättare att pröva andra fyllningar än den traditionella med mandelmassa och innankrom.

 

Foto taget av Tommy Jungblom

 

Surdegssemlebullar

Steg 1 fördeg

100 gram surdegsgrund

150 gram ljummet vatten

150 gram vetemjöl

 

Blanda samma ingredienser i en bunke och täck med lock, låt stå tills degen bubblar 12-24 h.

 

Steg 2 degen

400 gram fördeg

5 dl mjölk

1 dl strösocker

2 ägg

2 msk stött kardemumma

150 gram smör

14-16 dl vetemjöl

 

Värm mjölken till 37 grader, dvs fingervarmt och tillsätt den till fördegen. Tillsätt sockret, äggen och kardemumman, blanda väl. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en deg. Tillsätt rumstempurerat smör och arbeta in detta i degen. Arbeta degen smidig och låt sedan vila i 2 h.

Forma degen till släta bullar och låt jäsa i 8 - 12 h.

Sätt på ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg för att få en vacker yta.  Grädda i  ca 10 minuter, man får hålla koll alla ugnar är olika. Låt bullarna svalna

 

Surdegsemlor

Surdegsemlebullar

Mandelmassa

Ev Kardemumma

Mjölk

Vispgrädde

Florsocker

 

Skär av toppen på bullarna som blir ett lock, ta ur innankromet med hjälp av en gaffel. Lägg i en bunke tillsammans med riven mandelmassa, tillsätt mjölk lite eftersom tills du får en bra konsistens på fyllningen. Om man vill så kan man tillsätta lite extra kardemumma i fyllningen. Fyll bullarna.

Vispa grädden och klicka eller spritsa på bullarna. Sätt tillbaka locken och pudra över florsocker.

 

Servera gärna som hetvägg, det vill säga semla i varm mjölk.

Surdegssemlor

0 Läs mer >>

Morotskaka är bland det godaste som finns i bakväg tycker åtminstoende jag. Men orkar man inte äta upp en hel kak innan den blir dålig kan man som jag göra den i muffinsformat. Passar utmärkt att frysa resten av muffinsen och ta fram när man får besök.

 

Idag var vi sugna på lite gott till eftermiddags fikat, fast jag är förkyld så halva smaken liksom försvann, så det fick bli morotsmuffins. För att piffa till dem lite gjorde jag morötter i marsipan.

 

Foto taget av Tommy Jungblom

 

Jag har redan lagt ut receptet på morotskaka när jag bakade mina kakmonstretcupcakes, men eftersom det är en återkommande favorit så är den absolut värd ett andra inlägg!

 

 

Morotsmuffins med lim...