0 Läs mer >>

Fettisdagen är över men ändå är inte riktigt semlesäsong det. Detta är ett underbart alternativ till den klassiska semlan, går snabbt och är minst lika gott om än inte riktigt samma sak.

Perfekt att bjuda nära och kära som kommer på besök i den underbara vårsolen!

 

 

Foto taget av Susanne Jungblom

 

Kardemummamuffins

3 ägg

3 dl strösocker

2 dl rapsolja

1 dl vatten

1 msk kardemumma

2 tsk vaniljsocker

4½ dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

 

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa strösocker och äggen poröst. Blanda i olja, vatten, kardemumma och vaniljsocker. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och blanda väl men inte för mycket.

Fördela i muffinsformar och grädda i ugnen i ca 20-25 minuter, testa om de är färdiga med en provsticka. Är stickan torr är muffinsen klar.

Låt svalna.

 

Semlecupcakes

Mandelmassa

Mjölk

Grädde

Vaniljsocker

Florsocker

 

Skär av toppen och kröp ur lite av muffinsen. Blanda innankromet med riven mandelmassa och en skvätt mjölk. Fyll muffisen.

Vispa grädden med vaniljsocker, inte för hårt så att den blir smörig. Topp muffinsen med grädden med sked eller sprits. Lägg på locket och pudra över florsockret.

 

Servera gärna med en god kopp kaffe eller te.

Semlecupcakes

0 Läs mer >>

Denna skinkröra kan man ha till mycket, tex snittar, bakpotatis eller baguetter. Dessutom är den perfekt att göra om man råkar ha lite skinka till övers, som jag hade efter jul.

På nyår använde jag denna röra till en av de tre snittarna jag hade med mig till jobbet och bjöd mina kära kollegor på. Då serverade jag den på knäckebröd, passar bra med det lite krispiga i knäckebrödet som kontrast till den krämiga röran.

 

Foto taget av Susanne Jungblom

 

Skinkröra

½ Äpple

½ Liten rödlök

4 skivor Julskinka (ca 3 mm tjocka) eller motsvarande mängd kassler eller rökt skinka.

2-3 msk Majonäs

2 msk creme fraiche

2 tsk hackad persilja

Salt

Peppar

 

Kärna ur äpplet och hacka fint. Hacka rödlöken och skinkan fint. Tillsätt majonäs, creme fraiche och persilja, rör om och smaka av. Salta och peppra efter behov.

Skinkröra

0 Läs mer >>

Idag har det fötts en alldeles ny liten prinsessa i vårt avlånga land Sverige. Till hennes ära har jag bakat bakelser och vad passar inte bättre än prinsessbakelse! Inte helt traditionell då jag saknade jordgubbssylt hemma och la då även till lite kokos för få lite mer spännande smak.

 

Foto taget av Susanne Jungblom

 

Botten

3 ägg

1½ dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 -2 msk kokos

 

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa äggen och sockret poröst. Tillsätt vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver och blanda ihop. Fördela jämnt på ett bakplåtspapper, strö över kokosen. Grädda i 5-7 minuter. Låt svalna

 

Bakelsen

1 dl vaniljkräm

1 dl fast drottningssylt

3 dl vispgrädde

200 gram marsipan

Grön karamellfärg

Röd karamellfärg

 

Gör rosorna medans du väntar på att botten ska svalna. Färga 50 -75 gram av marsipanen rosa och resten grön.

Kavla ut den rosa marsipanen ca 3-4 mm tjock och stassa ut 20 små cirklar, lägg varje cirkel mellan plats och tunna ut ena kanten. Forma till och fortsätt så till du satt dit femblad på en ros, du får ut 4 rosor. Kavla ut den bit av den gröna marsipanen ca 3-4 mm och stassa ut 4 små cirklar. Forma varje cirkel till en tre uddig stjärna och tunna ut mellan plast. sätt detta i botten på varje ros.

 

Vispa ihop vaniljkrämen (snabb marsankräm 1 dl mjölk och 2½ msk pulver) och låt stå i 5- 10 minuter.

Stassa ut 12 bitar, tex med ett glas, ur bottnen. Vispa grädden.

Fördela vaniljkräm på 4 av bottenbitarna, lägg en bottenbit på varje. Bred på sylten och lägg på en bottenbit. Bred grädde över hela bakelsen. Dela den gröna marsipanen i fyra lika stora bitar och kvala dessa runda ca 3 mm tjock och lägg på toppen av varje bakelse. Bred mer grädde på kanterna på bakelsen så att skarven på marsipanen inte syns. Sätt dit en ros på varje bakelse (kan sätta en tandpetare (utan smak) i rosen och bakelsen så sitter den bättre på plats).

 

Grattis Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel till er lilla prinsessa!

Prinsessbakelse