0 Läs mer >>
Den där tårtan jag glömde hemma, som skulle få bli en tvist på Oscar II:s tårta med apelsinkräm istället för orginalets äggkräm.
 
Har du lust att göra en apelsincurd är receptet alltså som nedan.
 
Apelsincurd
1 apelsin, skal och saft
100 g smör
1 dl socker
4 äggulor (alt. 2 ägg).
 
Sjud på svag värme tills krämen är tjock, rör ständigt!
 
Apelsincurd eller som det också heter apelsinkräm går utmärkt att använda till andra bakverk som till exempel fyllning i rulltårta eller på en pavlovabakelse.

Apelsincurd

0 Läs mer >>
Inom loppet av en vecka bakade jag inte mindre än 4 stycken tårtor. Jag har ju nämt i tidigare inlägg att jag skulle baka en tårta till min systers särbo som fyllde 40 år. Jag råkade glömma tårtan hemma så det blev att baka en ny, inte med apelsin som jag tänkt mig utan istället fick det bli en traditionell Oscar II:s tårta. Dekorera den med rosor och blad i marsipan, utan dekor går tårtan utmärkt att stoppa i frysen och ta fram vid behov.
 
Foto taget av Susanne Jungblom
 
Jag tog min svägerska Kim och min storebror Göran till hjälp som barnvakter åt mina två äldsta barn och som tack fick de en tårta med kladdkakebotten och blåbärsmousse, dekorerad med choklad. Enligt utlåtande var det jättegod! Tack för hjälpen än en gång <3
 
Foto taget av Susanne Jungblom
 
Min svärfar Olle ville inte fira sin 60 årsdag men jag och mina barn ville fira att han fyllde år ändå så det fick bli en tårta som han tyvärr inte fick smaka på. Tror annars han hade älskat den! En riktig sommardröms tårta, bestående av kladdig chokladmandelmassebotten, blåbärsmousse, en flädergele och med färska skogssmultron, överst hyvlade jag över vitchoklad. 
 
 
Foto taget av Susanne Jungblom
 
Närmare inlägg om varje tårta kommer senare! Just nu funderar jag mest på om man orkar med bullbak i värmen eller om man ska vänta till en regnig dag.
 
 
 

Tårta, tårta och åter...

0 Läs mer >>
Min systers särbo Johan fyller 40 år och en present kan vara en tårta till exempel och det är vad han ska få av mig. Jag funderadelänge och väl över vad för tårta jag ska baka. Johan tycker inte om choklad, vilket annars brukar vara en given ingrediens i tårtor. Hur som helst så kom jag fram till att jag ville baka en tårta med två olika sorters botten. Den ena är den här halvhårda mandelbottnen, en mandelmarängbotten.
 
 
Halvhårda mandelbottnar brukar användas till Oscar den II:s tårta och kan med fördel göras långt i förväg och läggas i frysen. Receptet till den här bottnen hittar ni i boken sju sorters kakor.
 
Mer om tårtan kommer senare...
 
 

Halvhård mandelbotten

0 Läs mer >>
En återkommande favorit här hemma är en pastasås med bacon och spenat. Den är enkel att göra, går snabbt och känns nyttig. Pastasorten går såklart att variera i oändlighet.
 
 
Foto taget av Susanne Jungblom
 
Här hemma är det vanligt med diskussionen om ketchupens vara eller icke vara men jag har vunnit striden och den här pastan äts utan ketchup.
 
 
Foto taget av Susanne Jungblom
 
Är du sugen på att göra den själv? Följ receptet nedan men glöm inte att använda dina smaklökar!
 
400 - 600 g Hackad spenat
1 gullök
2-5 klyftor vitlök
2 dl creme fraiche
1 pkt bacon
Salt och peppar
 
Hacka gullök och vitlök. Fräs löken i pannan, klipp ned baconet. Tillsätt den frysta spenaten. När spenaten fräst en stund tillsätt creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Servera med nykokt pasta och njut!
 
Vilken är din favorit pastasås? Skriv gärna en kommentar!
 
 
 

Spenat och baconsås t...