0 Läs mer >>
Min man älskar verkligen smuldeg, han äter den gärna ogräddad men jag föredrar den på paj. Så här innan några andra bär eller frukter kommit så njuter jag av rabarberpaj. Hur mycket eller lite socker man vill ha är från person till person och då kan det vara smidigt att göra dem i portionsstorlek. Eller om man råkar bo själv och inte vill äta paj en vecka.




Just paj är något jag brukar höfta fram och därför kommer jag inte skriva ut några mått på detta recept.

Det du behöver är smör att smörja formen med. Skär sedan rabarber så att de fyller ordentligt i formen, den kommer sjunka i ugnen. Sockra rabarberna efter behag. Blanda sedan smör, havregryn, mjöl och strösocker till en smulig deg. Fördela degen över rabarberna och grädda sedan i ugnen i 200 grader, tiden varierar beroende på hur stor pajen är.

Servera pajen med glass eller vaniljsås.

Rabarberpaj med smuld...

0 Läs mer >>
Rabarber är i säsong och jag verkligen älskar den syrliga smaken och därför har jag i år försökt baka lite nya recept med denna underbara växt! På arlas hemsida hittade jag dessa små godbitar och en massa andra recept såklart men man kan ju inte pröva allt samtidigt tyvärr. Dessa verkade enkla och snabbakade, vilket de också var.




Havrekakor med rabarber
150 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 späd rabarberstjälk

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman alla ingredienserna förutom rabarbern till en deg. Rulla degen till 30 bollar och lägg dessa på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner en rabarberbit i varje, platta till kakan något. Grädda i 10 minuter och låt sedan svalna, förvara sedan i burk gärna i kylen om det är varmt ute.

Jag serverade mina kakor med iste som du hittar receptet på här.

Havrekakor med rabarb...

0 Läs mer >>
Rabarber finns just nu i överflöd i mångas trädgårdar och jag ville i år pröva något nytt vad gäller rabarber och det fick bli en rabarberkaka som även passar bra att frysa in. Passar utmärkt som efterrätt tillsammans med tjock vaniljsås.
Dessa rabarber kommer från mina föräldras trädgård, har man inte egna finns det oftast någon man känner som har eller så finns det faktiskt numer även i affären.

Detta recept är från början till för äpplen med kanel men jag byte ut dessa mot rabarber och nejlika istället.



Rabarberkaka med nejlika

125 gram smör
1½ dl strösocker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk

4 stora rabarberstjälkar
½ dl strösocker
1 tsk nejlika

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form på 24 cm i diameter.
Smält smöret och låt svalna, vispa poröst med sockret. Tillsätt 1 ägg i taget. Tillsätt där efter mjölet, bakpulvret och mjölken.
Fördela jämnt i formen.

Skiva rabarbern i tunna bitar, vänd i sockret och nejlikan. Tryck ner rabarbern jämnt i smeten. Grädda i ca 40 minuter, provstick.

Pudra över florsocker och servera med vaniljsås.

Rabarberkaka med nejl...

0 Läs mer >>
Min systerdotter fyllde fem år nu i maj och önskade sig en Hello Kitty tårta, skulle se ut som en bröllopstårta helst. Lite komiskt är det för min dotter som fyller 4 år i juni har önskat sig precis det samma :-)
När man frågade om innehåll skulle det också vara precis samma sak.




Vaniljbottnar med kokos

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Till formen
Kokos
Smör

Sätt ugnen på 175 grader, smörjformen och bröa med kokos.
Vispa ägg och socker pösigt, blanda de torra ingredienserna och vänd ner. Fördela jämnt i formen.
Grädda i ca 40 minuter, testa med en provsticka.
Lossna formen och låt sedan svalna.

Fyllning 1
Mandelmassa
Lemoncurd
Mjölk

Riv mandelmassan, rör den till en slätsmet med mjölken. Tillsätt lemoncurd efter behag.

Fylling 2
Jordgubbar
Snabb marsan

Tina frysta om jordgubbarna varit frysta. Mosa sedan dem och rör ut lite snabb marsan så blir de inte så blöta.

Tårtans utsida
Vitchokladsmörkräm (Hälften smör, hälften vitchoklad)
Marsipan, dekorationer och för att täcka med.





Montering
Dela varje botten i tre delar, pensla bottnen med mjölk. Lägg på fyllning 1, där efter nästa botten som penslas med mjölk. Lägg på fyllning två och pensla sista delen med mjölk och lägg på detta på tårtan.
Den andra botten skär du i rätt storlek innan du delar den, om du som jag inte råkar ha en liten springform från början.
Hit kan du förbereda, plasta då in bottnarna med platsfolie och låt ligga i kylen över natten eller i frysen om du är ute längre i förväg. 

Lägg tårtbottnarna på tårtbrickor. Spackla utsidan med vitchokladsmörkräm. Kavla ut marsipanen och lägg över tårtan, släta ut med handen och skärbort överflödet.

sockerrus blogg hittade jag hur man gör en våningstårta och där ser ni hur hon använder sugrör för att göra stöd åt tårtan som ska stå på den andra.

Efter man ställt den mindre bottnen på den större så dekorerar man tårtan. Jag skulpterade Hello Kitty helt i marsipan och detta gjorde jag några dagar innan så att hon hann torka till och inte förlora formen. Blommorna la jag i folie som jag format till så att de fick lite mer liv, även dessa i marsipan. Kantbandet med rosetten gjorde jag av jordgubbsmarsipan, rullade först en bit och la hela vägen runt och fäst det med äggvita som fungerar som klister. Sedan gjorde jag rosetten och fäst även den med äggvita. Där efter var det bara att klistra fast resten av dekorartionen. Jag satte tre sugrörsbitar under Hello Kitty eftersom hon var ganska tung och jag ville inte att hon skulle sjunka ner i tårtan.

Kan meddela att min systerdotter var väldigt nöjd med sin Bröllop-Hello-Kitty-Tårta.

Hello Kitty Våningstå...

0 Läs mer >>
Till min syster Helenes student bakade jag i nästan en hel vecka men som med bakverk så går inte riktigt allt att förbereda förens de sista dagarna.


Foto taget av Susanne Jungblom

Apelsinbiskvierna gick åt som smör i solsken och receptet finns här.




Foto taget av Susanne Jungblom

Jag bakade en sats med mini morotcupcakes vilket resulterade i ca 90 muffins, jag gjord med lite hjälp av min 3 åriga dotter 60 stycken morötter i marsipan.



Foto taget av Susanne Jungblom

Choklad bör finnas på varje dessertbord, denna gång i form av mini chokladcupcakes med vitchokladfrosting. Dekorerade med blå blommor liknande för årstiden blåsippor.


Foto taget av Susanne Jungblom

Ibland är det svårt att beräkna tårta men gör man de i bakelseform istället så vet man att det går åt minst 1 per person. Pavlovabakelsen är uppkallad efter en rysk ballerindansös.


Foto taget av Susanne Jungblom

Serverade även knapriga sirapssnitt med saffran, som jag nästan brände med de klarade sig precis!

Dessertbord Student

0 Läs mer >>
Studenten avlöpte väl och alla var nöjda, maten var god och efterrättsbordet lockande.
Jag bakade blanda annat dessa pavlovabakelser med syrlig lemoncurd, lätt vispade grädde, hallon och söt maräng.
Perfekt om man vill slippa att skära tårta och söla med det över halva bordet.




Pavlovabakelse

Lemoncurd
100 gram smör
2 stora eller 3 små citroner
1½ dl strösocker
2 äggulor
2 hela ägg

Seprarera äggen, spara vitan till marängen. Vispa de två äggulorna tillsammans med de vita äggen.
Riv skalet av citronerna och pressa ur saften och lägg i en tjockbottnad kastrull, tillsätt smöret, sockret och de uppvispade äggen. Sätt sedan på svag värme på spisen, det ska inte koka, rör hela tiden till blandningen har tjocknat. Häll upp i skål, låt svalna.

Marängbottnar
4 äggvitor
1½ dl strösocker
1½ krm ättika

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa till ett fast skum, så att det blir toppigt. Spritsa eller klicka ut i portionsstora bitar, blir mellan 12-15 stycken. Grädda i ca 1- 1½ timme tills de fått fin färg. Låt svalna något och låtsna från bakplåtspappret.

Pavlovabakelser
Marängbottnar
Lemon curd
2 dl lättvispad grädde
Hallon, färska eller tinade frusna.

Lägg en klick med lemoncurd på varje marängbotten, där efter en klick med grädde och toppa med hallon.

Pavlovabakelse

0 Läs mer >>
På fredag tar min syster studenten och till den har jag nu i dagarna bakat mini apelsinbiskvier och blev de otroligt goda! Jag älskar kombinationen med smörkräm och mandelbotten, inte blir det sämre av att smörkrämen innehåller kombinationen med apelsin och kanel.
Dessa går självklart göra i normal storlek också om man vill det, eller vilken storlek man nu skulle föredra.


Foto taget av Susanne Jungblom


Apelsinbiskvier

Bottnar
300 gram mandelmassa
1 äggvita

Sätt ugnen på 175 grader (för stora 200). Riv mandelmassan grovt och blanda sedan med äggvitan till en slät smet.
Klicka ut smeten för mini 65 stycken och för stora 15 stycken, jämna till med ett mjöligt finger.
Grädda i ca 10 minuter eller tills de fått en gyllengul färg. Låt svalna och lossna sedan försiktigt från pappret.

Smörkräm
Skalet av 1 apelsin fint hackat
100 gram smör, rumstempererat
1-1½ dl florsocker
1 äggula
2 knivsuddar vaniljpulver
½ tsk kanel

Rör alla ingredienser till en slätt och smidig smet, smaka av men smakerna sätter sig efter de fått stå en stund och gift sig.
Bred smörkrämen på bottnarna, gärna lite toppigt dvs mer i mitten och mindre på kanterna. Ställ i frysen en stund.

Toppen
100-200 gram vitchoklad
Syltat apelsinskal

Smält den vita chokladen, tänk på att den är temperaturkänslig så var vaksam om du använder mikron. Doppa toppen, så att det täcker smörkrämen, på de frysta biskvierna i chokladen och lägg på syltat apelsinskal innan det stelnat. Ställ in i frysen så stelnar chokladen snabbare.

Färdiga att avnjuta!

Apelsinbiskvier