0 Läs mer >>
Idag är det Halloween och vi har inte haft en endaste som ringt på dörren och frågat efter godis, trots min fint pyntade godishink. Jag har bakat underbart tjusiga halloweencupcakes med pumpor och gravstenar gjorda i marsipan. Väldigt lätta att tillverka, det enda som var svårt var att få till den bruna färgen till gravstenarna och stjälk till pumporna.


Foto taget av Tommy Jungblom

Chokladmuffins
3 ägg
3 dl strösocker
2 dl rapsolja
½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt olja, kakao och vaniljsocker, blanda. Tillsätt mjölet och bakpulvret, rör försiktigt. Fördela i ca 12 formar, grädda i 20 minuter
Låt svalna.

Vitchokladfrosting
200 gram vitchoklad
200 gram phiadelphiaost

Smält chokladen. Tillsätt färkosten och rör slätt.

Pumpor och gravstenar
ca 150 - 200 g marsipan (beror på hur stora pumpor och gravstenar man vill göra)
Röd karamellfärg
Gul karamellfärg
Grön karamellfärg
ev. florsocker

Ta ca 75 - 100 g marsipan och färga den orange med hjälp av gul och röd karamellfärg. Blir marsipanen för kladdig tillsätt florsocker. Rulla ut marsipanen och dela den i 12 bitar. Rulla varje bit till en boll, gör linjer med hjälp av en tandpetar (ej med smak!), tryck ihop lite och bättra på linjerna.
Färga ca 75- 100 g marsipan grå/brun med hjälp av grön och röd karamellfärg. Samma sak här att man kan tillsätta lite florsocker om marsipanen blir för kladdig att arbeta med. Ta en liten bit av denna marsipan och rulla till en mask, ta en liten bit och gör som stjälk till pumpan. Peta ner stjälken i pumpan med hjälp av en tandpetare.
Resten av den gråbruna marsipanen fördelar du i 12 ungefärligt lika stora bitar, rulla varje bit till en boll. Rulla den sedan något avlång och platta till lite. Ställ på högkant och gör kors och skriv ev ett namn på stenen med en tandpetar. Jag skrev Dracula på mina.


Foto taget av Tommy Jungblom

Halloweencupcakes
Chokladmuffins
Vitchokladfrosting
Kakao
Pumpor i marsipan
Gravstenar i marsipan
Tandpetare

Bred frosting på muffinsen. Pudra över kakaon så att det liknar jord. Sätt en halv tandpetare i varje pumpa och gravsten och placera sedan dessa på muffinsen.

Nu har du 12 cupcakes och bjuda dina nära och kära på så här i Halloween och Alla Helgona tider!

Halloweencupcakes

2 Läs mer >>
Äntligen fick jag tillfälle att baka dessa små söta cupcakes som föreställer kakmonstret.
Jag och mina kollegor fick till en liten singstarkväll igår med tacos och andra trevligheter. Alla kunde tyvärr inte vara med men så är det när man bemanar natten året om.
Jag tog alltså med dessa cupcakes till min kollega som en värdinnegåva och därför får de bli mitt bidrag till månadens sötsak som följer temat ge bort.
Muffinsen är en morotskaka och frostingen är limesmak på och färgad blå kokos och ögon av vit och mörkchoklad.


Foto taget av Susanne Jungblom

Kakmonstret cupcakes

3 ägg
3 dl strösocker
2 dl matolja
2 morötter
1 msk kanel
½ tsk nejlika
1 tsk ingefära
½ tsk kardemumma
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Sätt på ugnen på 200 grader. Vispa ägg och sockret poröst. Tillsätt olja och kryddor, blanda. Tillsätt mjöl och bakpulver. Fördela smeten i formar, fyll bara formen till hälften. Grädda i 20 minuter
Låt svalna

Kakmonsterts ögon

50 gram vit choklad
10 gram mörkchoklad

Smält den vita chokladen och klicka ut den till runda ögonvitor, ungefär som en 50 öring i storlek, på ett bakplåtspapper. Ställ in i frysen några minuter.
Smält den mörkachokladen och lägg som pupiller, ganska stora, på den vita chokladen.

Limefrosting
120 gram smör
200 gram phiadelphiaost
6 dl florsocker
1 lime
Röd karamellfärg
Blå karamellfärg

Vispa smör och florsocker smidigt. Tillsätt phiadelphiaosten och rivet skal av limen, rör slät. Tillsätt lite röd och ganska mycket blå karamellfärg.

Dekoration
1 msk Blå karamellfärg
1 tsk Röd karamellfärg
½ påse Kokos

Färga kokosen med karamellfärgen.

Montera ihop cupcakesen
Muffins
Frosting
Blå kokos
Ögon
Marylandcookies

Bred frosting över de avsvalnaden muffinsen. Doppa dem i kokosen så att kokosen täcker frostingen. Skär ett snitt genom halva muffinsen och placera en halv marylandkaka med den rundade sidan upp. Sätt ditt ögonen.



Söta saker

Kakmonstert cupcakes

0 Läs mer >>
I helgen som var tillbringade jag hos mina föräldrar ett par dagar och då passade jag på att plocka mig lite kantareller. Dessa fick bli en smakrik paj tillsammans med kyckling, passar utmärkt med ett glas rödvin. En perfekt vardagsbjudrätt!


Foto taget av Susanne Jungblom

Kantarell och kycklingpaj
Pajskal
125 gram smör
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
2-3 msk vatten

Skär smöret i små tärningarnar och lägga i en bunke. Tillsätt mjölen och knyp ihop till en gryning massa. Tillsätt vattnet och forma till en deg.
Tryck ut pajdegen i en form, picka med en gaffel och låt sedan vila i kylen i minst 15 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader och grädda pajskalet i 15-20 minuter

Pajfyllning
350 gram kyckling
2 gula lökar
150 gram bacon (1 pkt)
200 gram kantareller
1 - ½ dl rödvin
2 tsk torkad timjan
Salt
Svartpeppar
3 ägg
2 dl mjölk
Smör till stekning

Skär kycklingen i små tärningar. Stek kyckling och ta sedan upp ur pannan.
Hacka löken och fräs gyllenbrun, tillsätt kycklingen. Smaksätt med vinet, salt och peppar. Ta upp ur pannan och lägg i pajskalet.
Klipp baconen och stek den, ta upp och lägg i pajskalet
Fräs svampen (måste rensas och skäras i mindre bitar om den är färsk) och tillsätt timjan. Stek till svampen slutat vätska sig. Tillsätt svampen i pajskalet.
Vispa äggstanningen, ägg och mjölk. Häll över pajen.
Grädda i 200 grader i 30-40 minuter eller till äggstanningen har stannat.

Serveras med en sallad och krämigdressning, gärna ett glas rött om tillfälle bjuds.

Kantarell och kycklin...

0 Läs mer >>
Här i Falköping där jag bor ställer vissa ut sin äpplen som de inte har användning för i en låda på trottoaren och skriver en skylt. Verkligen super mysigt att få ta med sig ett gäng äpplen hem och baka lite äppelpaj eller äppelkaka. Jag bakade detta i förra veckan och jag brukar gå på känn vad det gäller täcket så att ni har med det i beräkningarna.


Foto taget av Tommy Jungblom

Äppelpaj med kokostäcke
10-12 äpplen små äpplen
1½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
2 dl kokosflingor
100 gram smör

Skala och kärna ur äpplena, skär dem i små bitar. Lägg dem i en smord form. Blanda vetemjöl, socker och kokosflingor och fördela jämnt över äpplena. Hyvla smöret och lägg jämnt över mjölblandningen. Grädda i 30 minuter eller tills den fått fin färg på 200 grader. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Äppelpaj med kokostäc...

0 Läs mer >>
Så här innan alla rosenblad blommat över tog jag med några in och gjorde lite rosenbladssocker.
Det blir härligt att ha som smaksättning i lite av varje som tex muffins.


Foto taget av Susanne Jungblom

Rosenbladssocker
Rosenblad
Strösocker

Låt bladen ligga på vitt hushållspapper några timmar, så hinner alla små insekter krypa undan. Varva sedan blad och socker i en lufttät burk. Börja och avsluta med ett lager socker. Låt stå tills sockret torkat. Mixa sedan sockret med bladen kvar. Förvara i en lufttätburk.

Rosenbladssocker

0 Läs mer >>
Brödet var slut hemma och då passar jag på att baka lite nytt. En favorit ingrediens i bröd hos mig är russin, gillar det där lite söta.
Russin gillar sin kompis råg så självklart blev det rågmjöl i brödet. Jag använder normalt inga recept när jag bakar bröd nu mer, men noterad ändå mängderna så att ni andra kan få ta del av brödet.


Foto taget av Susanne Jungblom

Rågbröd med russin
Dag 1, Fördeg
100 gram surdegsgrund
150 gram vetemjöl
150 gram ljummet vatten

Blanda samman alla ingredienser i en bunke och låt stå med lock över natten.

Dag 2, Degen
1 fördeg
400 gram ljummet vatten
20 gram honung
400 gram vetemjöl
200 gram fint rågmjöl
200 gram grovt rågmjöl
200 gram russin
Vetemjöl till knådningen

Smör och Grovt rågmjöl

Blanda samman ingredienserna i en bunke till en deg. Låt degen vila i 1-2 timmar. Knåda degen smidigt med mycket mjöl. Smörj och mjöla 2 brödformar. För dela degen i formarna och låt jäsa i 5-7 h.
Grädda brödet i 250 grader i 25-30 minuter
Stjälp upp och låt svalna på galler utan bakduk för en hård skorpa.

pålägg
Foto taget av Susanne Jungblom

Rågbröd med russin