Rågbröd med russin
Russin gillar sin kompis råg så självklart blev det rågmjöl i brödet. Jag använder normalt inga recept när jag bakar bröd nu mer, men noterad ändå mängderna så att ni andra kan få ta del av brödet.
Foto taget av Susanne Jungblom
Rågbröd med russin
Dag 1, Fördeg
100 gram surdegsgrund
150 gram vetemjöl
150 gram ljummet vatten
Blanda samman alla ingredienser i en bunke och låt stå med lock över natten.
Dag 2, Degen
1 fördeg
400 gram ljummet vatten
20 gram honung
400 gram vetemjöl
200 gram fint rågmjöl
200 gram grovt rågmjöl
200 gram russin
Vetemjöl till knådningen
Smör och Grovt rågmjöl
Blanda samman ingredienserna i en bunke till en deg. Låt degen vila i 1-2 timmar. Knåda degen smidigt med mycket mjöl. Smörj och mjöla 2 brödformar. För dela degen i formarna och låt jäsa i 5-7 h.
Grädda brödet i 250 grader i 25-30 minuter
Stjälp upp och låt svalna på galler utan bakduk för en hård skorpa.
Foto taget av Susanne Jungblom