Rågbröd med russin

Brödet var slut hemma och då passar jag på att baka lite nytt. En favorit ingrediens i bröd hos mig är russin, gillar det där lite söta.
Russin gillar sin kompis råg så självklart blev det rågmjöl i brödet. Jag använder normalt inga recept när jag bakar bröd nu mer, men noterad ändå mängderna så att ni andra kan få ta del av brödet.


Foto taget av Susanne Jungblom

Rågbröd med russin
Dag 1, Fördeg
100 gram surdegsgrund
150 gram vetemjöl
150 gram ljummet vatten

Blanda samman alla ingredienser i en bunke och låt stå med lock över natten.

Dag 2, Degen
1 fördeg
400 gram ljummet vatten
20 gram honung
400 gram vetemjöl
200 gram fint rågmjöl
200 gram grovt rågmjöl
200 gram russin
Vetemjöl till knådningen

Smör och Grovt rågmjöl

Blanda samman ingredienserna i en bunke till en deg. Låt degen vila i 1-2 timmar. Knåda degen smidigt med mycket mjöl. Smörj och mjöla 2 brödformar. För dela degen i formarna och låt jäsa i 5-7 h.
Grädda brödet i 250 grader i 25-30 minuter
Stjälp upp och låt svalna på galler utan bakduk för en hård skorpa.

pålägg
Foto taget av Susanne Jungblom

Kommentera här: