1 Läs mer >>

Detta lilla franska bakverk är minst sagt meckigt att göra och hittills har jag inte blivit helt nöjd. Jag gjorde första gången för ett par år sedan och då blev den på tok för söt, i övrigt bra. Denna gången blev de istället spruckna, fast bara första plåten så jag ska vänta längre nästa gång innan jag stoppar dem i ugnen. Alternativt ska jag pröva ett annat recept, detta är Leilas.

Mitt råd till dig som får för dig att göra dessa är att ha mycket tid! Passera mandelmjölet tar den största delen  av tiden.

 

 

Macarons grundrecept (50 stycken enkla eller 25 färdiga macarons)

150 gram mandel

½ dl strösocker

4 äggvitor

4 dl florsocker

(gul karamellfärg)

 

Skålla och skala mandeln, låt torka på ett hushållspapper innan den mals i mandelkvarn. Passera mandelmjölet genom en finmaskig sil.

Separera äggen, vispa äggvitan och tillsätt lite strösocker i taget när de börjar skumma. Vispa till en fast marängsmet.

Sikta ner florsockret med mandeln och blanda. Vänd sedan ner detta i marängen med en slickepott.

Spritsa ut eller klicka ut smeten med sked på ett bakplåtspapper. De ska vara som en femkrona i storlek, mitt tips är att rita dit detta på papprets baksida innan.

Låt vila minst 20 minuter innan kakorna gräddas på 150 grader i 12 minuter.

Dra av bakplåstpappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.

 

Smörkräm med saffran

100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula

½ gram saffran
Gul karamellfärg

 

Blanda samman alla ingredisenser smidigt.

 

Macarons med saffranssmörkräm

Macarons

Saffranssmörkräm

 

Spritsa ut smörkrämen på undersidan på 25 av kakorna och placera den andra 25 ovanpå som lock.

 

 

 

Macarons med saffrans...

0 Läs mer >>

Förra året när vi skulle ha lite firande när maken fyllde år så bjöd vi på trerätters och då hittade jag denna soppa på arlas hemsida och den är verkligen helt ljuvlig! Jag brukar servera den toppad med knaperstekt bacon.

Detta är en av familjens favorit soppor och barnen fullkomligt älskar den!

 

 

Foto taget av Tommy Jungblom

 

Rotsellerisoppa
4 potatisar av mjölig sort
2 gula lökar
400 g rotselleri
smör
3/4 liter vatten
2 buljongtärningar av grönsak eller svamp.
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
2 dl riven parmesanost
salt och vitpeppar
ev hackad gräslök
ev knaperstekt bacon

Skala och skiva potatis, lök och selleri. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt potatis, selleri och buljong. Låt soppan koka 15-20 min. Mosa eller mixa grönsakerna till puré. Rör ner grädden. Smaksätt med ost, salt och peppar. Servera gärna soppan i en stor kopp och strö över lite riven parmesanost, hackad gräslök och knaperstekt bacon. Njut med bröd till.

Rotsellerisoppa med p...

2 Läs mer >>

För några år sedan var jag hemma mammaledig med min dotter och bjöd då hem mina vänner på julmiddag med kalkon. För att inte gör den precis som vanligt kollade jag på Nigellas, Gordons och Jamies olika julmiddagsprogram. Gordon Ramsay gjorde en himla god brysselkål och denna har fått bli min följeslagare. Jag äter nu mer brysselkål större delen av vintern, billigt, nyttigt och gott!

 

Nykokt brysselkål

Foto taget av Susanne Jungblom

 

Brysselkål med mandelspån och citron

1 nät brysselkål

1-2 msk rapsolja

1-3 klyftor vitlök

1 msk smör

25 gram mandelspån

En skvätt saft från citron

Salt och ev peppar

 

Ansa brysselkålen, ta bort de fula yttersta bladen och skär bort stocken som sticker ut. Dela brysselkålen och koka den i lätt saltat vatten i ca 2 minuter med lock. Använd ett durkslag och häll av vattnet, låt rinna av väl.

Stek brysselkålen i olja på ganska hög värme, tillsätt vitlök och smör och låt det får färg. Tillsätt mandelspån och låt dem blir rostade. Avsluta med att pressa över lite citronsaft. Smaka av, salt och peppra eventuellt.

 

Brysselkål med mandel och citron

Foto taget av Susanne Jungblom

Brysselkål med mandel...

0 Läs mer >>

Lussekatter blir lätt torra tycker jag och speciellt dagen efter och det finns inget tråkigare än att äta torra bullar. Därför piffade jag till dem genom att de fick bli cakeballs, dvs kakbollar. Så hade du några lussekatter som ligger och är tråkiga så här efter lucia är detta ett bra sätt att ta tillvara på dem!

Kakbollarna går även bra att frysa och plocka fram när man får gäster.

 

Jag vill passa på och tacka min fina kollega för strösslet jag fick av henne i julklapp, det kom väl till användning här!

 

Foto taget av Tommy Jungblom

 

Saffran och apelsincakeballs

3 lussekatter

½ - 1 dl vispgrädde

Skalet av 1 apelsin

100 - 150 gram vit choklad

ev. Strössel

 

Smula sönder lussekatterna i en bunke. Blanda i vispgrädde och rivet apelsinskal, smeten ska inte vara kladdig men gå att rulla. Rulla smeten till bollar, 8-12 stycken. Ställ dem i frysen i ca 10 minuter. Smält under tiden chokladen och doppa bollarna sedan i den. Lägg på bakplåtspapper och dekorera eventuellt med strössel innan chokladen stelnat. Ställ in i frysen och så att chokladen stelnar.

Saffran och apelsinca...

1 Läs mer >>
Nu är det adventstider och därmed gör jag en massa godis till jul, har några följeslagare från åren men prövar varje år ett par nya recept för att hitta nya favoriter. Jag hittade denna gelehallontryffel hos Vardaxlyx som får bli ett av årets nyheter. Smakar lite hallon/lakrits. 

 

Foto taget av Susanne Jungblom

 

Gelehallontryffel
200 g vit choklad
1 dl grädde
7-10 geléhallon

2 droppar röd karamellfärg
Kokos

Hacka chokladen fint. Klipp geléhallonen. Det går fortare att lösa upp dem i grädden. Koka upp grädden tillsammans med hallonen och häll över chokladen. Blanda tills det blir en jämn och fin smet. Lägg sedan smeten på en tallrik eller form klädd med plastfolie. Låt stå i kylen någon timma och skär sedan upp små bitar (10-12 st), forma till bollar och rulla dem i kokos. Förvaras i kylskåp.

Gelehallontryffel

0 Läs mer >>

Jag har visat upp mitt pepparkakshus och självfallet kan man ju köpa sin pepparkaksdeg men jag gör min egen. Det finns hur mycket recept på pepparkakor som helst men det jag ständigt återkommer till är Tant Harriets Pepparkakor som finns i Vår kokbok. Detta recept räcker till många pepparkakor och även till ett rejält hus om man vill ha det. Pepparkaksdegen håller sig lätt en vecka i kylen så man måste inte baka hela degen samma dag. Den går även att frysa om så behövs.

 

Foto taget av Tommy Jungblom

 

Tant Harriets Pepparkakor

300 g smör

5 dl strösocker

1 dl ljus eller mörk sirap

1 msk malen ingefära

2 msk malen kanel

1 msk malda kryddnejlikor

2 tsk kardemumma, stött eller mald

1 msk bikarbonat

2 dl vatten

1½ liter mjöl

 

Rör rumsvarmt fett, socker och sirap smidigt. Rör först ner kryddorna och bikarbonaten, sedan vattnet och sist det mesta av mjölet.

Använd gärna matberedare, men gör då bara en ½ sats i taget. Tillsätt allt från början, fettet kylskåpskallt och skuret i bitar.

Arbeta in resten av mjölet på bakbordet. Låt degen ligga övertäckt i kylskåpet minst 1 dygn.

 

Sätt ugnen på 200 - 225 grader. Tag fram en bit av degen i taget. Arbeta den smidig och kavla den tunt. Tag ut kakor med mått och lägg dem på kalla plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 4-5 minuter.

Tant Harriets Peppark...