Jag bakar ganska mycket med surdeg och detta recept var ett av det första jag lyckades med. För er andra som ännu inte startat med surdeg så kan jag tipsa om att ha mycket mjöl vid utbakningen och att degen faktiskt ska vara lite kladdig när man bakar surdegsbröd.
Orginalreceptet finns här
Foto taget av Tommy Jungblom
Gramhamsbröd på surdeg
Morgonen dag 1, Fördeg
100 g surdegsgrund
150 g ljummet vatten
150 g vetemjöl
Blanda samma alla ingredienser och låt stå i rumstemperatur med lock tills det finns mycket bubblor i.
(Tar olika lång tid vid olika temperaturer och beroende på hur pigg surdeg man har och lite andra faktorer)
Kvällen dag 1, Degen
400 g fördeg/surdeg
500 g grahamsmjöl
300 g vetemjöl
480 g ljummet vatten
50 g smör
50 g honung
20 g salt
Blanda samman ingredienserna i en stor bunke och blanda med händerna till en deg. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt, 20-30 minuter. Det behövs ganska mycket vetemjöl vid knådningen så att det inte fastnar allt för mycket i händerna.
Lägg en mjölad kökshandduk i en bunke och ha mjöl på degen och täck över med en handduk intill degen (dvs utan luftrum). Låt jäsa över natten i rumstemperatur.
Dag 2 morgon, Degen
Sätt på ugnen på 225-250 grader. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och baka ut den till 20 stycken brödbullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30-60 minuter. Klipp/Snitta brödet. Grädda i 10-15 minuter, brödet bör får ganska mycket färg.
Serveras godast nybakt till frukosten. Går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.