0 Läs mer >>
Jag läste mycket bloggar innan jag tillslut starta min egen och en av dem som jag personligen gillar allra bäst är Söta Saker. Där fann jag receptet till ett syrenblomssocker, fast att jag mixade sockret med blommorna kvar så det blev brunt. Detta socker har jag nu använt för första gången och de blev en ny tappning av de klassiska drömmarna.


Foto taget av Susanne Jungblom


Syrendrömmar
100 g smör
1 dl strösocker
2 dl syrenblomssocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornssalt
ca 4 dl vetemjöl

25 sötmandlar

Sätt ugnen på 150 grader. Rör samman smör och sockren tills det blir smidigt. Tillsätt oljan lite i sänder. Blanda en liten del av mjölet med hjorthornssaltet och blanda i. Tillsätt resten av mjölet och forma till en deg. Rulla degen i 2 längder och skär varje längd i 25 bitar. Forma varje bit till en boll och lägg på plåt med bakplåtspapper. Skålla, skala och dela mandeln. Tryck dit en halv mandel i varje boll. Grädda i 20 minuter.

Syrenblomsdrömmar

0 Läs mer >>
På vår innergård har hyresvärden massor med krusbärsbuskar som man får plocka av och i år fanns det massor med röda syrliga krusbär. Krusbären fick bli marmelad och fick sig en skvätt av min fars whiskey och vaniljstång som smaksättning.
En underbart syrlig marmelad som passar sig ruskigt bra på fruktbröd tillsammans med chevreost med honung.
Gamla burkar från till exempel tomatpuré är perfekta som marmeladburkar.
Detta är mitt första bidrag till månadens sötsak, en sötsyrlig marmelad, som jag visserligen kokade för ett tag sedan.


Foto taget av Susanne Jungblom

Krusbärsmarmelad med whiskey och vanilj
1 kilo röda krusbär (går bra redan innan de mognat helt)
1 kg strösocker
1 vaniljstång
2 msk whiskey

Snoppa och skölj krusbären. Lägg krusbär och socker i en gryta och koka upp. Skumma väl, dvs ta bort allt skum som bildas. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg ner stång och frön i grytan, låt marmeladen koka 30 - 45 minuter, tills den klarar marmeladprovet. Tillsätt whiskeyn, häll på upp varma, välrengjorda burkar. Förvara svalt.

Söta saker

Krusbärsmarmelad med ...

0 Läs mer >>
Hösten har kommit och dricka varma drycker säsongen lika så. Min senaste fluga på varmchoklad är med riktig choklad, hemgjort vaniljsocker och kanel. Detta drack vi till frukosten här om dagen, dottern åt och drack lite långsammare så vi hann för eviga det hela på bild.


Foto taget av Susanne Jungblom


Varm choklad med kanel
3-4 koppar
ca ½ liter mjölk
20 gram mörk choklad
20 gram vit choklad
1 kanelstång
2 tsk hemgjort vaniljsocker

Vispad grädde
Mald kanel

Häll upp mjölken i en kastrull och lägg i kanelstången, tillsätt chokladen bryten i bitar och vaniljsockret. Vispa under tiden som mjölken kokar upp. Ta sedan från värmen. Vispa grädden lätt. Häll upp chokladen i mugg, lägg en klick grädde på toppen och strö över kanel. Njut!

Varm choklad med kane...

3 Läs mer >>
Jag funderade härom veckan på vilka recept som skulle vara kul att testa att göra om och kom då att tänka på de goda nötklickarna som normalt innehåller hasselnötter. Denna variant blev med salta jordnötter som jag sedan ringlade mörk choklad över. En härlig sötsaltkombination! Förvaras i frysen eller äts samma dag.
Jag tog med ett gäng av kakorna till mina närmaste kollegor på jobbet och båda mer än gilla dem kan man gott säga!


Foto taget av Susanne Jungblom

Jordnötsklickar
300 gram saltade jordnötter
2 dl strösocker
1½ msk potatismjöl
2 ägg
Jordnötter till garnering
Mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader
Mal nötterna, i mandelkvarn eller med mixer.
Blanda med socker, potatismjöl och ägg till en jämnsmet. Klicka ut med hjälp av två teskedar på plåt med bakplåtspapper, blir ca 40 st. Sätt en jordnöt i mitten på av varje kaka. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Lossna innan de har svalnat!

Smält chokladen och ringla över kakorna. Låt chokladen stelna och lägga i frystålig burk med smörpapper mellan lagren.

Jordnötsklickar

1 Läs mer >>
Till makens kalas bakade jag denna chokladmoussetårta med en chokladmandelbotten. Jag frågade maken några dagar innan vad han ville ha för tårta och då säger han, du vet den där chokladtårtan från bageriet. Sagt och gjort, jag fick försöka efterapa tårtan men ändå sätta min egen touch vilket jag tycker att jag lyckades med!
Tårtan består av både mörk chokladmousse och mjölkchokladmousse. Okej, maken bakade faktiskt botten, det är viktigt att poängtera.


Foto taget av Tommy Jungblom

Mandelbotten

400 g mandelmassa
4 st ägg
4 msk kakao
Smör

Sätt ugnen på 175 grader. Sätt ett bakplåtspapper i botten på en kakform med löstagbar kant och smörj sedan med smör. Riv mandelmassan grovt, blanda med ägg och kakao till en jämn smet, använd gärna elvisp. Häll smeten i formen och grädda i 15-20 minuter. Låt kakan svalna i formen. 

Mörk chokladmousse

150 gram mörkchoklad, 70%
3 dl vispgrädde

Smält chokladen i ett vattenbad eller mikrovågsugn. Vispa grädden. Blanda ner en tredjedel av grädden i chokladen. Vänd ner den resterande grädden i chokladblandningen med stora luftiga tag till en jämn mousse.

Häll moussen i formen och jämna till, ställ i frysen

Mjölkchokladmousse

150 gram mjölchoklad
3 dl vispgrädde

Smält chokladen i ett vattenbad eller mikrovågsugn. Vispa grädden. Blanda ner en tredjedel av grädden i chokladen. Vänd ner den resterande grädden i chokladblandningen med stora luftiga tag till en jämn mousse.

Ta ut formen ur frysen och fyll på med även denna mousse. Jämna till och förvara i frysen 3 h eller till 30-40 minuter innan servering.

Garnering
Chokladsås
Blå vindruvor
Physalis

Bred kall chokladsås över tårtans topp. Lägg dit vindruvor och physalis.

Servera med en god kopp kaffe eller svart te.

Chokladmoussetårta me...

1 Läs mer >>
Maken ska till att fylla år och igår vi firade honom med närmaste familjen och bjöd på en underbar ostbricka. Jag spanade runt efter massor av goda bröd och kex att ha till ostbrickan och sprang på Fruktbröd hos Bakglädje.
Jag har ingen rågsurdeg utan använde min vetesurdeg, vilket gick precis lika bra! 
På bilden ser ni brödet serverat med gorgonzola och plommonmarmelad.

Fruktbröd med gorgonzola och plommonmarmelad
Foto taget av Tommy Jungblom

Fruktbröd
2 st

Dag 1, kväll:
100 g rågsurdeg (1 dl)
300 g ljummet vatten (3 dl)
180 g rågmjöl (3 dl)

Dag 2, morgon:
3 g hel kardemumma ( 1 tsk)
200 g rågsikt (3,5 dl)
50 g vatten (0,5 dl)
10 g salt (0,5 msk)
25 g mörkt muscovadosocker (0,5 dl)
50 g hela valnötskärnor (1 dl)
75 g hel sötmandel(1,5 dl)
50 g russin (0,75 dl)
100 g torkade fikon (8-10 st)
100 g torkade aprikoser (10-12 st)

Gör så här:
Blanda rågsurdeg, vatten och rågmjöl på kvällen i en bunke och täck med plastfolie. Ställ bunken på ett varm ställe, 22-24 grader, över natten. Ett bra ställe brukar vara i skåpet ovanför kylskåpet.

På morgonen stöter du kardemumman i en mortel. Blötlägg frukten i hettvatten i ca 5-10 minuter. Blanda sedan surdegen från gårdagen med övriga ingredienser utom frukt och nötter i en bunke och rör med träslev/trägaffel i någon minut. Dela finkonen i halvor eller tredjedelar och tillsätt dem tillsammane med resten av frukten och nötterna. Blanda ytterligare någon minut. Det blir en riktigt kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa 3-5 timmar.

Smörj två 1-litersformar och klicka i degen (jag har även gjort brödet i 1,5-litersform men gräddade då lite kortare tid). Låt bröden jäsa under en bakhandduk tills den rest sig lite, ungefär en timme.

Grädda brödet i 25 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Lägg över en aluminiumfolie om det ser ut som att bröden får för mycket färg. Låt brödet svalna på ett ugnsgaller.

Fruktbröd

1 Läs mer >>
Idag firade vi att min make Tommy fyller år snart med ostbricka och med anledning av att min svärmor Ammi äter LCHF passade jag på att baka detta knäckebröd med massor av frön från bloggen Söta Saker . Knäckebrödet hade strykande åtgång och fanns inget kvar efter kalaset!


Foto taget av Tommy Jungblom
Fröknäcke utan mjöl
2 ägg
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
½ dl vallmofrön (jag använde vita)
ev lite flingsalt (skippade jag)

Vispa upp äggen lätt och tillsätt övriga ingredienser. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, strö eventuellt över lite flingsalt och grädda cirka 10 minuter i 175 grader. Bryt i bitar och förvara torrt.

Knäckebröd utan mjöl

2 Läs mer >>
Ännu en gång gapade kakburken tom och då blev det till att baka nya småkakor. En favorit hos mig är havrekakor, jag inbillar mig att de är lite nyttigare eftersom de innehåller havre.

Chokladdoppade havrekakor i kakburken
Foto taget av Susanne Jungblom

Havrekakor
200 g smör
2 dl strösocker
6 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt

Sätt ugnen på 180 grader. Rör samman smör och strösocker. Blanda i resten av ingredisenserna och forma till en deg. Rulla ut degen och skär i 40 bitar. Forma varje bit till en boll och lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ut varje boll med en gaffel. Grädda i 10-12 minuter

Mörkchoklad, gärna 70%-ig

Doppa de svala kakorna till hälften i mörk choklad, lägg på bakplåtspapper och låt stelna.
Lägg kakorna i en burk.



Chokladdoppade havrek...

0 Läs mer >>
När jag och maken skulle fira att vi fyllde 25 år bestämde vi oss för att ha tårtbuffé istället för bara en endast tårtsort. Vi bakade tårtorna själva med mycket hjälp från min kära lillasyster Caroline.
En tårta kom att bli favorit hos min svägerska Kim och inför deras bröllop provbakade jag den i muffinsformat, ibland orkar man helt enkelt inte äta upp en hel tårta. Men istället för att använda orginalreceptet på tårtan till själva muffinsen så tog jag mitt vanliga chokladmuffins recept.

Originalreceptet kommer från Leila Lindholm och hittas här.


Foto taget av Tommy Jungblom

Chokladmuffins (60 st mini)
200 g smör
3 dl socker
3 ägg
1 dl vatten
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao

Sätt ugnen på 225 grader. Ställ 60 småbröds formar på en plåt
Rör fett och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Tillsätt vattnet och rör om.
Rör samman alla torra ingredienser och blanda i äggsmeten.
Fördela smeten i formarna. Grädda 5-10 minuter

Peanutbutterfrosting
dl
mjukt jordnötssmör
8 dl florsocker
1 dl kakao av god kvalitet
2 tsk vaniljsocker
300 g Philadelphiaost eller annan färsk ost
2 msk varmt kaffe
Saltade jordnötter, pistagenötter, pekannötter, cashewnötter och hasselnötter till garnering
Röda cocktailbär till dekoration

Blanda samman jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker, phiadelphiaost och kaffe till en jämn frosting. Spritsa ut på de avsvalnade muffinsens. Blanda nötterna och lägg en liten hög på varje muffins, till sist lägg på en fjärdedels cocktail bär på varje.

Avnjut gärna denna sötsalta muffins med en god kopp kaffe eller starkt svart te.

Chokladmuffins med Pe...

0 Läs mer >>
Jag började baka med surdeg för inte allt för länge sedan egentligen, det var i början på detta år. Jag var som eld och lågor kring allt vad surdeg hette sådär i början. Känslan kan beskrivas som närmaste förälskelse, jag tittade till den titt som tätt. Nu med tiden har den där första förälskelsen lagt sig och jag tar det hela med ro, ser surdegen varje dag där den står i kylskåpet. Jag tänkte skriva om hur man startar en surdeg och allt är hämtat från sidan http://www.bakasurdeg.se/ . På den sidan kan ni hitta det mest man behöver veta för att komma igång med sitt surdegsbakande.
Om man känner någon som har en surdeg så är det lättast att be och få lite. Alla har ju inte den tur som tex jag själv när jag började. Här kommer därför hur man startar en surdeg från grunden.


Foto taget av Susanne Jungblom

Surdegsgrund

100 g vetemjöl
120 g vatten
20 g rivet äpple

Koka upp vattnet och låt svalna till 40 grader.
Riv äpple

Blanda mjöl, vatten och äpple i en 5 dl glasburk och rör om.
Konsistensen ska vara trögflytande.
Lägg på lock men skruva inte åt locket.

Låt stå varmt, 22 - 26 grader i 4 dagar.
Rör om morgon och kväll.

Dag 2 kväll, tillsätt 20g ekologiskt mjöl och 20g ljummet vatten. Konsistensen ska vara trögflytande.

Dag 4 kväll, Om den är bubblig och lite dallrig i konsistensen så är den klar. Om den inte är det så häll ut allt utom 30g och gå till Dag 2 kväll. Om den är klar så kan den förvaras i kylen och matas en gång i veckan

Nu är surdegsgrunden klar och du kan börja baka på den och du hittar ett bra recept på grahamsbröd här.

Surdegsgrund

0 Läs mer >>
I somras köpte min man med sig plommon hem och efter någon vecka var det fortfarande inte uppätna så då gjorde jag slag i saken och kokade min första plommonmarmelad. Denna marmelad har kommit att bli min absoluta favorit!
Därför var jag extra glad när jag lyckades vinna en påse plommon på den släktträffen i år. Så alla ni där ute som har plommon kvar, testa denna helt underbara marmelad!


Foto taget av Susanne Jungblom

Plommonmarmelad med kanel och rom

750 g urkärnade plommon, gärna syrliga
500 g strösocker
½ dl vatten
1 kanelstänger
ca 1 msk mörk rom

Mät upp alla ingredienserna förutom rommen i en gryta. Koka upp och skumma väl. Småkoka 30 - 40min, tills den klarar marmeladprovet. Ta upp kanelstängerna och tillsätt rommen. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda glasburkar och förslut med lock. Låt svalna och förvara kallt.

Marmeladprovet: Lägg en liten klick marmelad på en kyld assiett och dra fingret genom marmeladen när den svalnat. Blir strecket kvar är marmeladen klar annars koka en stund till och gör om. 

Plommonmarmelad med k...

1 Läs mer >>
Härom dagen så var jag hemma med min lille gosse som var förkyld med feber och vädret ute var blåsigt och regnet smattrade mot rutan. Vad passar då inte bättre än att baka lite gott till eftermiddagsfika. Den gången fick det bli rabarbergrottor, dvs som hallongrottor men med hemkokt fransk rabarbermarmelad. Vi drack även hemgjort Iste som ni kan läsa om i tidigare inlägg.


Foto taget av Susanne Jungblom

Rabarbergrottor

125 gram smör
3/4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 knapp tsk vaniljsocker

Fransk rabarbermarmelad

Sätt på ugnen på 200 grader. Rör rumstempurerat smör och socker poröst. Tillsätt mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker, få ihop till en deg. Rulla ut degen och forma till 24 bollar. Lägg bollarna i var sin småbrödsform placerade på en plåt. Gör en grop i varje boll och fyll med marmelad. Grädda i 10-12 minuter.

Tips använd knäckformar istället för småbrödsformar. Trevligt för små killar och tjejer att ha på sina tebjudningar.
Dottern bakade sådana och de ligger i förgrunden på bilden.

Rabarbergrottor

0 Läs mer >>
Nu är sommaren över men jag tycker ändå att man kan ta dricka lite iste. I Frankrike när jag bodde där och jobbade som au pair hade vi iste som måltidsdryck varje dag. Där fanns massor av olika smaker färdiga i affären, favoriten var hallon. Fördelen med att göra eget iste är att man kan väl precis vilken smak som helst!

Iste på earl grey
Foto taget av Susanne Jungblom

Iste
1 l vatten
5 påsar te
½ - 1 dl strösocker
1 liten citron

Koka upp vattnet och låt sedan 5 tepåsar dra i det i fem minuter. Rör ut strösockret och låt teet svalna.
När teet är svalt blanda i saften av en liten citron. Fyll ett glas med is och häll på det kalla sötade teet. Dekorera med en citronskiva och njut!

Iste

0 Läs mer >>

Jag bakar ganska mycket med surdeg och detta recept var ett av det första jag lyckades med. För er andra som ännu inte startat med surdeg så kan jag tipsa om att ha mycket mjöl vid utbakningen och att degen faktiskt ska vara lite kladdig när man bakar surdegsbröd.

 

Orginalreceptet finns här

 

Gramhamsbröd på surdeg

Foto taget av Tommy Jungblom

Gramhamsbröd på surdeg

Morgonen dag 1, Fördeg

100 g surdegsgrund

150 g ljummet vatten

150 g vetemjöl

 

Blanda samma alla ingredienser och låt stå i rumstemperatur med lock tills det finns mycket bubblor i.

(Tar olika lång tid vid olika temperaturer och beroende på hur pigg surdeg man har och lite andra faktorer)

 

Kvällen dag 1, Degen

400 g fördeg/surdeg

500 g grahamsmjöl

300 g vetemjöl

480 g ljummet vatten

50 g smör

50 g honung

20 g salt

 

Blanda samman ingredienserna i en stor bunke och blanda med händerna till en deg. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt, 20-30 minuter. Det behövs ganska mycket vetemjöl vid knådningen så att det inte fastnar allt för mycket i händerna.

Lägg en mjölad kökshandduk i en bunke och ha mjöl på degen och täck över med en handduk intill degen (dvs utan luftrum). Låt jäsa över natten i rumstemperatur.

 

Dag 2 morgon, Degen

Sätt på ugnen på 225-250 grader. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och baka ut den till 20 stycken brödbullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30-60 minuter. Klipp/Snitta brödet. Grädda i 10-15 minuter, brödet bör får ganska mycket färg.

Serveras godast nybakt till frukosten. Går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.

 

Grahamsbröd på surdeg

2 Läs mer >>
Välkommen hit till min nyskapade blogg, Drömmarnas Café!

Jag tänkte börja med ett inlägg om en pepparkaksmuffins jag bakade igår.
Receptet är taget ur boken vår kokbok,  fast jag som inte riktigt hade allt hemma byte ut smöret mot rapsolja, brun farinsockret mot ljust muscovadosocker och gräddfilen/filmjölken mot turkisk yoghurt.

 

Mjuk pepparkaksmuffins med lingonyoghurt

Foto taget av Tommy Jungblom

 

Mjuk Pepparkaksmuffins

100 g smör
2½ dl brun farin
2 ägg
1½ dl gräddfil eller filmjölk
3 dl vetemjöl
1 msk malen kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk bikarbonat

Sätt ugnen på 225 grader. Ställ ut muffinsformar (ca 20 st av storlek mindre) på en plåt. Rör rumsvarmt fett och sockerporöst. Använd gärna elvisp eller matberedare. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Rör ner gräddfilen/filmjölken och till sist mjölet blandat med kryddor och bikarbonat. Fördela smeten i muffinsformarna, tänk på att inte fylla mer än drygt halva formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Lingonyoghurt
1 dl turkisk yoghurt
1 msk lingonsylt

Blanda yoghurten och lingonsylten.

Servera avsvalnade muffins med en klick yoghurt. 
Man kan byta ut yoghurten mot vispad grädde om man vill ha det mindre syrligt.

Pepparkaksmuffins

0 Läs mer >>

Välkommen till min ny...