Krusbärsmarmelad med whiskey och vanilj

På vår innergård har hyresvärden massor med krusbärsbuskar som man får plocka av och i år fanns det massor med röda syrliga krusbär. Krusbären fick bli marmelad och fick sig en skvätt av min fars whiskey och vaniljstång som smaksättning.
En underbart syrlig marmelad som passar sig ruskigt bra på fruktbröd tillsammans med chevreost med honung.
Gamla burkar från till exempel tomatpuré är perfekta som marmeladburkar.
Detta är mitt första bidrag till månadens sötsak, en sötsyrlig marmelad, som jag visserligen kokade för ett tag sedan.


Foto taget av Susanne Jungblom

Krusbärsmarmelad med whiskey och vanilj
1 kilo röda krusbär (går bra redan innan de mognat helt)
1 kg strösocker
1 vaniljstång
2 msk whiskey

Snoppa och skölj krusbären. Lägg krusbär och socker i en gryta och koka upp. Skumma väl, dvs ta bort allt skum som bildas. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg ner stång och frön i grytan, låt marmeladen koka 30 - 45 minuter, tills den klarar marmeladprovet. Tillsätt whiskeyn, häll på upp varma, välrengjorda burkar. Förvara svalt.

Söta saker

Kommentera här: