Fruktbröd

Maken ska till att fylla år och igår vi firade honom med närmaste familjen och bjöd på en underbar ostbricka. Jag spanade runt efter massor av goda bröd och kex att ha till ostbrickan och sprang på Fruktbröd hos Bakglädje.
Jag har ingen rågsurdeg utan använde min vetesurdeg, vilket gick precis lika bra! 
På bilden ser ni brödet serverat med gorgonzola och plommonmarmelad.

Fruktbröd med gorgonzola och plommonmarmelad
Foto taget av Tommy Jungblom

Fruktbröd
2 st

Dag 1, kväll:
100 g rågsurdeg (1 dl)
300 g ljummet vatten (3 dl)
180 g rågmjöl (3 dl)

Dag 2, morgon:
3 g hel kardemumma ( 1 tsk)
200 g rågsikt (3,5 dl)
50 g vatten (0,5 dl)
10 g salt (0,5 msk)
25 g mörkt muscovadosocker (0,5 dl)
50 g hela valnötskärnor (1 dl)
75 g hel sötmandel(1,5 dl)
50 g russin (0,75 dl)
100 g torkade fikon (8-10 st)
100 g torkade aprikoser (10-12 st)

Gör så här:
Blanda rågsurdeg, vatten och rågmjöl på kvällen i en bunke och täck med plastfolie. Ställ bunken på ett varm ställe, 22-24 grader, över natten. Ett bra ställe brukar vara i skåpet ovanför kylskåpet.

På morgonen stöter du kardemumman i en mortel. Blötlägg frukten i hettvatten i ca 5-10 minuter. Blanda sedan surdegen från gårdagen med övriga ingredienser utom frukt och nötter i en bunke och rör med träslev/trägaffel i någon minut. Dela finkonen i halvor eller tredjedelar och tillsätt dem tillsammane med resten av frukten och nötterna. Blanda ytterligare någon minut. Det blir en riktigt kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa 3-5 timmar.

Smörj två 1-litersformar och klicka i degen (jag har även gjort brödet i 1,5-litersform men gräddade då lite kortare tid). Låt bröden jäsa under en bakhandduk tills den rest sig lite, ungefär en timme.

Grädda brödet i 25 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Lägg över en aluminiumfolie om det ser ut som att bröden får för mycket färg. Låt brödet svalna på ett ugnsgaller.

Kommentarer:

1 Erika - Bakglädje:

skriven

Vad härligt gott med ost och marmelad. Kul att du provade det, det är en av mina favoriter. :-)

Kommentera här: