0 Läs mer >>
 
Så här på sommaren sker en hel del utflykter och på söndag ska jag och min familj iväg till Borås Djurpark. Tycker det är trevligare med en matsäck med hembakta läckerheter är fasligt dyr mat som djurparkens restauranger erbjuder, de pengarna lägger jag hellre på en god glass.
 
Foto taget av Susanne Jungblom
 
Jag hittade ett grundrecept på matmuffins på Matbloggen på Skånskan.se, det finner ni här. Där fanns också förslag på fyllningar, men jag valde att göra min egen.
 
 
Foto taget av Susanne Jungblom
 

Jag fyllde mina muffins med ett knippe färsk grön sparris och en paket fetaost.
Rensa sparrisen (alltså bryta av den träiga delen), skär den i centimeterstora bitar och
sjud sparrisen några minuter i lättsaltat vatten innan ni tillsätter den till smeten. Skär fetaosten i kuber och tillsätt till smeten.
 
 
 Foto taget av Susanne Jungblom
 

Vilken är er favoritfyllning på matmuffins? Lämna gärna en kommentar.
 

Matmuffins med sparri...

0 Läs mer >>

Rosenblad inte bara doftar ljuvligt de smakar gott också! Förrförra sommaren köpte jag ett nummer av tidningen allt om mat, som för övrigt är en av mina absoluta favorit tidningar. Där i fanns en drink med just rosenelixir och champagne. Det är inte alltid champagne passar sig tex för den som kör, är gravid eller av andra skäl ska vara nykter. Man kan blanda den med ett alkoholfritt mousserande vin, halvtorr äppelcider eller peachcider.

 

Foto taget av Susanne Jungblom
 

Rosenelixir

2 1/2 dl nyplockade trädgårdsrosenblad eller nyponrosor
2 1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker eller ljus flytande honung t ex Acacia
1/2 msk pressad citron
1 liten flaska champagne eller mousserande vin

 

Foto taget av Susanne Jungblom

 

Lägg hälften av rosenblad

en i en kastrull med vattnet. Koka upp och sjud 2–3 min, tills färgen på bladen försvunnit. Sila av bladen och koka resten av ros

enbladen i samma vatten. Sila av bladen efter 2–3 min.
Tillsätt socker eller honung och koka upp. Ta kastrullen från plattan och tillsätt citronsaft. Häll elixiret i en bunke och låt kallna. Frys elixiret. Vispa med en ballongvisp eller gaffel med 30 min mellanrum tills det fryst helt. Det tar 5–6 timmar.

Lägg 2 skedar rosenelixir-granité i champagneglas och toppa med kall champagne.

 

Rosenelixir

0 Läs mer >>
Två av mina tre barn fyller år så här i juni månad och detta firades såklart med kalas där det bjöds på inte mindre än två tårtor.
 
 
Barnen fyllde 4 respektiv 6 år och hade olika önskningar på tårta, i slutändan blev de nöjda med resultatet.
 
 
 
 
Dottern önskade sig helst en barbietårta men i all hast fick det bli en princesstårta då jag och hennes Moster H glömde göra hål för barbiedockan. Tårtan består av glass i olika lager och är täck med marsipan. Vill du göra en själv kan du köpa färdig glass eller göra den själv. Ta en skål i önskad storlek, klä insidan med plastfolie eller plastpåse. Fyll på med glass, ställ i frysen. Kavla ut marsipanen innan du tar ut tårtan ur frysen om den inte hinner stå så länge, annars så ska ju gärna tårta hinna tina något.
Klä den med marsipanen. Servera genast!
 
 
 
Sonen önskade sig en biltårta, men efter jag råkade bränna tårtbotten i ugnen och inte orkade baka en ny så fick min kära mamma köpa hem färdiga bottnar. Tårtan är fylld med ett lager rabarberkompott med smak av citron och nejlika och ett lager med mosade färska jordgubbar. Fodrade tårtan med creamcheesefrosting och täckte den med ett vitt färdig kavlat marsipanlock. Målade sedan med karamellfärg dit en bil.
 
Grattis igen kära barn, må vi baka många födelsedagstårtor till i många många år!
 
 
 

Födelsedagstårtor

0 Läs mer >>
Jag har nu länge varit inaktiv här på bloggen men tänkte att jag skulle försöka ta mig i kragen och åtminstoende lägga upp bilder på det jag bakar.
 
Många av er vet nog vad rocky road godis är, jag gjorde en tolkning i form av en cupcake. Barnen och maken döpte genast om dem till kladdmums, så nu får de heta så.
 

Foto taget av Susanne Jungblom
 
 
Det du behöver är ditt bästa recept på kladdkakemuffins, mitt kommer från kokboken sju sorters kakor men heter där chokladmuffins. Receptet räcker till ca12-15 st muffins. Sedan behöver du ha mini mashmallows och salta jordnötter, dessa trycker du lätt ner i muffinsen innan de gräddas (passa så att du inte bränner mashmallowsen!). Medans muffinsen svalnar vispar du grädden och sedan tillsätter du lite kolasås (jag använde färdig). Klicka på grädden på muffinsen, dekorera med mer kolasås, blåbär och eventuellt jordgubbe. Snåla inte på grädden då den behövs för att kompensera upp den ytterst söta muffinsen.
 
 
 
Avnjut nu din kladdmums med en kopp te, kaffe eller glas mjölk!

Kladdmums