Rosenelixir

Rosenblad inte bara doftar ljuvligt de smakar gott också! Förrförra sommaren köpte jag ett nummer av tidningen allt om mat, som för övrigt är en av mina absoluta favorit tidningar. Där i fanns en drink med just rosenelixir och champagne. Det är inte alltid champagne passar sig tex för den som kör, är gravid eller av andra skäl ska vara nykter. Man kan blanda den med ett alkoholfritt mousserande vin, halvtorr äppelcider eller peachcider.

 

Foto taget av Susanne Jungblom
 

Rosenelixir

2 1/2 dl nyplockade trädgårdsrosenblad eller nyponrosor
2 1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker eller ljus flytande honung t ex Acacia
1/2 msk pressad citron
1 liten flaska champagne eller mousserande vin

 

Foto taget av Susanne Jungblom

 

Lägg hälften av rosenblad

en i en kastrull med vattnet. Koka upp och sjud 2–3 min, tills färgen på bladen försvunnit. Sila av bladen och koka resten av ros

enbladen i samma vatten. Sila av bladen efter 2–3 min.
Tillsätt socker eller honung och koka upp. Ta kastrullen från plattan och tillsätt citronsaft. Häll elixiret i en bunke och låt kallna. Frys elixiret. Vispa med en ballongvisp eller gaffel med 30 min mellanrum tills det fryst helt. Det tar 5–6 timmar.

Lägg 2 skedar rosenelixir-granité i champagneglas och toppa med kall champagne.

 

Kommentera här: