Grahamsbröd på surdeg

Jag bakar ganska mycket med surdeg och detta recept var ett av det första jag lyckades med. För er andra som ännu inte startat med surdeg så kan jag tipsa om att ha mycket mjöl vid utbakningen och att degen faktiskt ska vara lite kladdig när man bakar surdegsbröd.

 

Orginalreceptet finns här

 

Gramhamsbröd på surdeg

Foto taget av Tommy Jungblom

Gramhamsbröd på surdeg

Morgonen dag 1, Fördeg

100 g surdegsgrund

150 g ljummet vatten

150 g vetemjöl

 

Blanda samma alla ingredienser och låt stå i rumstemperatur med lock tills det finns mycket bubblor i.

(Tar olika lång tid vid olika temperaturer och beroende på hur pigg surdeg man har och lite andra faktorer)

 

Kvällen dag 1, Degen

400 g fördeg/surdeg

500 g grahamsmjöl

300 g vetemjöl

480 g ljummet vatten

50 g smör

50 g honung

20 g salt

 

Blanda samman ingredienserna i en stor bunke och blanda med händerna till en deg. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt, 20-30 minuter. Det behövs ganska mycket vetemjöl vid knådningen så att det inte fastnar allt för mycket i händerna.

Lägg en mjölad kökshandduk i en bunke och ha mjöl på degen och täck över med en handduk intill degen (dvs utan luftrum). Låt jäsa över natten i rumstemperatur.

 

Dag 2 morgon, Degen

Sätt på ugnen på 225-250 grader. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och baka ut den till 20 stycken brödbullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30-60 minuter. Klipp/Snitta brödet. Grädda i 10-15 minuter, brödet bör får ganska mycket färg.

Serveras godast nybakt till frukosten. Går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.

 

Kommentera här: