Apelsinbiskvier

På fredag tar min syster studenten och till den har jag nu i dagarna bakat mini apelsinbiskvier och blev de otroligt goda! Jag älskar kombinationen med smörkräm och mandelbotten, inte blir det sämre av att smörkrämen innehåller kombinationen med apelsin och kanel.
Dessa går självklart göra i normal storlek också om man vill det, eller vilken storlek man nu skulle föredra.


Foto taget av Susanne Jungblom


Apelsinbiskvier

Bottnar
300 gram mandelmassa
1 äggvita

Sätt ugnen på 175 grader (för stora 200). Riv mandelmassan grovt och blanda sedan med äggvitan till en slät smet.
Klicka ut smeten för mini 65 stycken och för stora 15 stycken, jämna till med ett mjöligt finger.
Grädda i ca 10 minuter eller tills de fått en gyllengul färg. Låt svalna och lossna sedan försiktigt från pappret.

Smörkräm
Skalet av 1 apelsin fint hackat
100 gram smör, rumstempererat
1-1½ dl florsocker
1 äggula
2 knivsuddar vaniljpulver
½ tsk kanel

Rör alla ingredienser till en slätt och smidig smet, smaka av men smakerna sätter sig efter de fått stå en stund och gift sig.
Bred smörkrämen på bottnarna, gärna lite toppigt dvs mer i mitten och mindre på kanterna. Ställ i frysen en stund.

Toppen
100-200 gram vitchoklad
Syltat apelsinskal

Smält den vita chokladen, tänk på att den är temperaturkänslig så var vaksam om du använder mikron. Doppa toppen, så att det täcker smörkrämen, på de frysta biskvierna i chokladen och lägg på syltat apelsinskal innan det stelnat. Ställ in i frysen så stelnar chokladen snabbare.

Färdiga att avnjuta!

Kommentera här: