Prinsessbakelse

Idag har det fötts en alldeles ny liten prinsessa i vårt avlånga land Sverige. Till hennes ära har jag bakat bakelser och vad passar inte bättre än prinsessbakelse! Inte helt traditionell då jag saknade jordgubbssylt hemma och la då även till lite kokos för få lite mer spännande smak.

 

Foto taget av Susanne Jungblom

 

Botten

3 ägg

1½ dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 -2 msk kokos

 

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa äggen och sockret poröst. Tillsätt vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver och blanda ihop. Fördela jämnt på ett bakplåtspapper, strö över kokosen. Grädda i 5-7 minuter. Låt svalna

 

Bakelsen

1 dl vaniljkräm

1 dl fast drottningssylt

3 dl vispgrädde

200 gram marsipan

Grön karamellfärg

Röd karamellfärg

 

Gör rosorna medans du väntar på att botten ska svalna. Färga 50 -75 gram av marsipanen rosa och resten grön.

Kavla ut den rosa marsipanen ca 3-4 mm tjock och stassa ut 20 små cirklar, lägg varje cirkel mellan plats och tunna ut ena kanten. Forma till och fortsätt så till du satt dit femblad på en ros, du får ut 4 rosor. Kavla ut den bit av den gröna marsipanen ca 3-4 mm och stassa ut 4 små cirklar. Forma varje cirkel till en tre uddig stjärna och tunna ut mellan plast. sätt detta i botten på varje ros.

 

Vispa ihop vaniljkrämen (snabb marsankräm 1 dl mjölk och 2½ msk pulver) och låt stå i 5- 10 minuter.

Stassa ut 12 bitar, tex med ett glas, ur bottnen. Vispa grädden.

Fördela vaniljkräm på 4 av bottenbitarna, lägg en bottenbit på varje. Bred på sylten och lägg på en bottenbit. Bred grädde över hela bakelsen. Dela den gröna marsipanen i fyra lika stora bitar och kvala dessa runda ca 3 mm tjock och lägg på toppen av varje bakelse. Bred mer grädde på kanterna på bakelsen så att skarven på marsipanen inte syns. Sätt dit en ros på varje bakelse (kan sätta en tandpetare (utan smak) i rosen och bakelsen så sitter den bättre på plats).

 

Grattis Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel till er lilla prinsessa!

Kommentera här: