Surdegssemlor

Om man är sugen på semlor som är gjorda på surdeg så ska jag nu dela med mig av receptet på de jag brukar göra. Det är egentligen inga märkvärdigheter förutom att jag bytt ut jästen mot surdeg.

Sedan gör jag alltid dubbelsats av den normala degen och lägger övriga bullar i frysen för framtida tillfällen man är sugen på semlor. Jag gillar dessutom att göra semlor i ministorlek, då kan man om man vill äta två och det är lättare att pröva andra fyllningar än den traditionella med mandelmassa och innankrom.

 

Foto taget av Tommy Jungblom

 

Surdegssemlebullar

Steg 1 fördeg

100 gram surdegsgrund

150 gram ljummet vatten

150 gram vetemjöl

 

Blanda samma ingredienser i en bunke och täck med lock, låt stå tills degen bubblar 12-24 h.

 

Steg 2 degen

400 gram fördeg

5 dl mjölk

1 dl strösocker

2 ägg

2 msk stött kardemumma

150 gram smör

14-16 dl vetemjöl

 

Värm mjölken till 37 grader, dvs fingervarmt och tillsätt den till fördegen. Tillsätt sockret, äggen och kardemumman, blanda väl. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en deg. Tillsätt rumstempurerat smör och arbeta in detta i degen. Arbeta degen smidig och låt sedan vila i 2 h.

Forma degen till släta bullar och låt jäsa i 8 - 12 h.

Sätt på ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg för att få en vacker yta.  Grädda i  ca 10 minuter, man får hålla koll alla ugnar är olika. Låt bullarna svalna

 

Surdegsemlor

Surdegsemlebullar

Mandelmassa

Ev Kardemumma

Mjölk

Vispgrädde

Florsocker

 

Skär av toppen på bullarna som blir ett lock, ta ur innankromet med hjälp av en gaffel. Lägg i en bunke tillsammans med riven mandelmassa, tillsätt mjölk lite eftersom tills du får en bra konsistens på fyllningen. Om man vill så kan man tillsätta lite extra kardemumma i fyllningen. Fyll bullarna.

Vispa grädden och klicka eller spritsa på bullarna. Sätt tillbaka locken och pudra över florsocker.

 

Servera gärna som hetvägg, det vill säga semla i varm mjölk.

Kommentarer:

1 annette:

skriven

för att dessa ska gå att göra så krävs det ju kurs i surdegsbrödsbakning... vilket vi fortfarande inte fått gå på ;)

2 Anders:

skriven

Verkar spännande. "14-16 vetemjöl", är det dl?

3 jessica:

skriven

gott:)

Kommentera här: